Τσιμούχες πολυουρεθάνης υψηλής απόδοσης για ανεμογεννήτριες

  • -

Τσιμούχες πολυουρεθάνης υψηλής απόδοσης για ανεμογεννήτριες

Η αιολική ενέργεια αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο κλάδο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, στα τέλη του 2014 η παγκόσμια δυναμική παραγωγής αιολικής ενέργειας είχε φτάσει τα 369,6 GW.

Το ποσοστό συμμετοχής της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η ανταγωνιστικότητα έχει πλέον αυξηθεί ιδιαίτερα. Επίσης, η ζήτηση για αιολική ενέργεια έχει πλέον μετατοπιστεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι ανάγκες για ρευματοδότηση αυξάνονται συνεχώς.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή τη δυναμική, η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας πρέπει να διατηρεί υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας. Καθώς ο αριθμός των ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αυξάνεται, η λειτουργία και η συντήρησή τους μετατρέπονται σε ολοένα και σημαντικότερο τμήμα των σχετικών επιχειρηματικών δράσεων. Πρόκειται για μια πρόκληση που επιτείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται συχνά σε απομακρυσμένα σημεία, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε βουνοκορφές ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα.

Στις σύγχρονες ανεμογεννήτριες, οι τσιμούχες του κύριου άξονα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και των κύριων ρουλεμάν και του κιβωτίου ταχυτήτων, που αποτελούν εξαρτήματα κρίσιμης σημασίας. Αυτές οι τσιμούχες έχουν διπλό ρόλο: Αφενός προστατεύουν τα εξαρτήματα της ανεμογεννήτριας από την είσοδο ξένων σωματιδίων, αφετέρου εμποδίζουν τη διαρροή λιπαντικού στο περιβάλλον. Τώρα, οι μηχανικοί της SKF δημιούργησαν μια νέα γενιά τσιμουχών, τη σειρά HRS, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της βιομηχανίας παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Ελαφριές, μικρές και ευέλικτες

Οι μηχανικά κατεργασμένες τσιμούχες πολυουρεθάνης HRS είναι πιο ελαφριές και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τις τσιμούχες τύπου “λαβύρινθου”, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κατασκευαστές εξοπλισμού που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση του χώρου και να ελαχιστοποιήσουν το βάρος των ατρακτιδίων των ανεμογεννητριών. Διατίθενται σε τρία διαφορετικά σχέδια ώστε να καλύπτουν διάφορες εφαρμογές. Η τσιμούχα HRS1 έχει σχεδιαστεί για να κρατάει το λιπαντικό στο εσωτερικό των ρουλεμάν και του κιβωτίου ταχυτήτων της ανεμογεννήτριας, αντισταθμίζοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σε αυτό το είδος εξοπλισμού. Ανάλογα με το μέγεθος του άξονα, οι τσιμούχες HRS μπορούν να αντισταθμίσουν ομοαξονικές αποκλίσεις έως και 3 mm. Στις εφαρμογές όπου η προστασία από την είσοδο σκόνης ή υγρασίας αποτελεί επίσης προτεραιότητα, οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τσιμούχα HRS1 σε συνδυασμό με την τσιμούχα HRE, ώστε να έχουν ένα πρόσθετο εξωτερικό χείλος. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκδοση HRSA, η οποία διαθέτει ενσωματωμένο βοηθητικό χείλος.

Οι τσιμούχες HRS κατασκευάζονται από πολυουρεθάνη G-ECOPUR, η οποία αντέχει στο όζον, την υπεριώδη ακτινοβολία και το νερό και προσφέρει εξαιρετική υδατοστεγανότητα σε σχέση με τα ελαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Στις δοκιμές, η πολυουρεθάνη G-ECOPUR αποδείχτηκε πέντε φορές πιο ανθεκτική στις τριβές από το αντίστοιχο ελαστομερές υλικό με τη επόμενη καλύτερη απόδοση. Αυτή η ιδιότητά της μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερες πιθανότητες πρόωρης βλάβης ή φθοράς. Η πολυουρεθάνη G-ECOPUR καθιστά επίσης εφικτή τη μηχανική κατεργασία των τσιμούχων HRS, ώστε να έχουν εξαιρετικά λεία επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η τάση της τσιμούχας να δημιουργεί εγκοπές στην επιφάνεια του άξονα και έτσι διατηρείται η απόδοση του συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της ανεμογεννήτριας. Η λεία εξωτερική επιφάνεια που έχουν αυτές οι τσιμούχες εμποδίζει επίσης τη διαρροή λιπαντικού ανάμεσα στην τσιμούχα και το περίβλημα, κάτι που είναι αρκετά σύνηθες στις πιο σκληρές υφασμάτινες τσιμούχες που είναι εμποτισμένες με φαινόλη.

“Στη σχεδίαση μιας ανεμογεννήτριας, οι τσιμούχες δεν έχουν τη μέγιστη προτεραιότητα”, δήλωσε η María Concepción Martín, Product Manager, Wind Energy στην SKF. “Ωστόσο, επηρεάζουν ιδιαίτερα την απόδοση του συστήματος και γι’ αυτό το λόγο η SKF αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε αυτόν τον τομέα. Οι νέες μηχανικά κατεργασμένες τσιμούχες πολυουρεθάνης HRS έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η βιομηχανία παραγωγής αιολικής ενέργειας: μεγαλύτερη αξιοπιστία για τις ανεμογεννήτριες και μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης σε ένα οικονομικό πακέτο. Και όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει αντικατάσταση της τσιμούχας, αυτή η σειρά προϊόντων προσφέρει μια γρήγορη, εύχρηστη και ασφαλή λύση.”

Εξαιρετικά εύκολη τοποθέτηση

Όλα τα προϊόντα της σειράς HRS διατίθενται σε συμπαγή ή διαιρούμενη σχεδίαση. Οι συμπαγείς τσιμούχες έχουν σχεδιαστεί για εγκατάσταση κατά την κατασκευή, όπου οι χειριστές έχουν πρόσβαση στο άκρο του άξονα. Οι διαιρούμενες τσιμούχες είναι ιδανικές ως εξαρτήματα επισκευής ή για κατασκευαστικές εφαρμογές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο άκρο του άξονα. Χάρη στη λεία εξωτερική διάμετρο που έχουν οι τσιμούχες HRS, η εγκατάστασή τους είναι πολύ πιο εύκολη σε σύγκριση με τις υφασμάτινες ενισχυμένες τσιμούχες, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα κατά την κατασκευή ή την αντικατάσταση.

Η προσεκτικά βελτιστοποιημένη γεωμετρία που έχουν αυτές οι τσιμούχες συνεπάγεται ότι το χείλος στεγανοποίησης δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το κυρίως σώμα της τσιμούχας, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αναστροφής της τσιμούχας ή απώλειας του ανοξείδωτου δακτυλιοειδούς ελατηρίου κατά τη συναρμολόγηση. Παράλληλα, η σχεδίαση των τσιμουχών με πιο σκληρά υλικά απλοποιεί ακόμα περισσότερο την εγκατάστασή τους, εξοικονομώντας έως και τέσσερις ώρες εργασίας ανά τσιμούχα σε σύγκριση με τις υφασμάτινες τσιμούχες.

Για τις εφαρμογές συντήρησης και επισκευής, οι διαιρούμενες τσιμούχες HRS παρέχονται σε ειδική συσκευασία μεταφοράς που περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα υλικά για την ολοκλήρωση των εργασιών – ένα θείο δώρο για τις ομάδες των τεχνικών που εργάζονται σε απομακρυσμένα σημεία και έχουν ελάχιστο χώρο στη διάθεσή τους.

Ευρεία διαθεσιμότητα

Οι τσιμούχες HRS κατασκευάζονται σε όλα τα τυπικά μεγέθη, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές ανεμογεννητριών, ενώ μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη. Οι τσιμούχες αυτές διατίθενται ήδη μέσω του παγκόσμιου δικτύου διανομής της SKF, υποστηρίζοντας κατασκευαστές και χειριστές που εργάζονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Επίσης, μπορείτε να τις προμηθευτείτε στο πλαίσιο μιας ενιαίας λύσης SKF που περιλαμβάνει ρουλεμάν, τσιμούχες και λιπαντικά.

Μοιραστείτε το άρθρο.....Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email